Představujeme hřiště GPA MASTERS 2019 - BEROUN

Golfovou sezónu GPA GOLF TOUR MASTERS 2019 začneme ve středu 1.5.2019 v Berouně. Hřiště letos oslaví 10 let a za tu dobu si ho mnozí hráči oblíbili.  Za jeho návrhem stojí známý kanadský architekt Les Furber, který už spolupracoval také na přípravě nedalekého hřiště na Karlštejně. Na obou osmnáctkách najdete jeho klasickou podpisovou značku – dvojitý green.

Hřiště je kousek nad Berounem. Díky kopcovitému terénu je to celkem dřina, ale za to nádherné výhledy. Určitě bychom našli více než desítku hřišť, kde si hráč připadá jako na rozhledně, ale zde jsou výhledy impozantní a je jich tu hodně. Hned druhá jamka zavede hráče na nejvyšší bod areálu, odkud je spektakulární pohled především na kopce Českého krasu. Naopak z druhé části hřiště, z druhé devítky, je zase výborně vidět do údolí Berounky. A třetí, snad nejkrásnější vyhlídka, se hráči naskytne z jamky číslo 17, jejíž green je na vyvýšeném místě uprostřed celého hřiště. Tady vidíte na Beroun i do údolí říčky Litavky, až někam k Žebráku. A připadáte si tu jako na orlím hnízdě.

Je to sice fyzicky náročné, ale také velice proměnlivé hřiště. Herně se střídají jamky lehké s těžkými, najdete tu velká převýšení i rovinaté jamky. Jednou jste „na výhledech“ a podruhé v tichém koutě, kde je okolo jen les. Je tu hodně vodních ploch a hodně bunkerů, místy vysoká a hustá tráva.

Jak jsme již zmiňovali, hřiště je přívětivé i drsné. Přívětivě se vám jeví ve chvíli, kdy hrajete ze žlutých odpališť a máte před sebou relativně rovinaté jamky s délkou okolo 300 metrů. Když se vyhnete bunkerům, vodě, když vám foukne do zad, tak to nejsou složité jamky, par se tu dá zahrát. Jenže pak jsou tu jamky jako je 340 metrů dlouhá dvanáctka, která jde do kopce a okolo les. Nebo pětiparová dvojka, která měří 460 metrů a je to vysokohorská turistika. Anebo třípar číslo 6, „jenom“ 146 metrů, jenže vlevo voda, vpředu bunkery, green je úzký… Hřiště je také výrazně těžší, když hrajete z bílých odpališť. To se například těch 460 metrů pětiparové dvojky změní na 500 metrů. Ze žlutých má hřiště celkovou délku 5 581 metrů, z bílých ale už 6 078 metrů. To je velký rozdíl, na jamkách činí odstupy zhruba dvacet až třicet metrů. Tahle koncepce, kdy mezi oběma odplašiti je takový odstup, má svou logiku. Zatímco ze žlutých je to hřiště hratelné pro každého rekreanta, z bílých je to opravdový sportovní boj, jen pro ty nejlepší.

Hezká je taktická stránky hry. Na mnoha jamkách, především těch kratších, jsou vám nabízeny vždy dvě alternativy: risk nebo jistota. Musíte pečlivě zvážit, co hrát, kam se snažit umístit míček, kterou hůl vzít.

Jestli našim hráčům 1.5. vyjde taktika se dozvíme až při vyhlašování výsledků.

V roce 2018 se v Berouně v rámci tour Masters odehrála kvalifikace WCGC a fotky si můžete prohlědnout zde: http://www.gpa.cz/wcgc-gpa-masters-beroun-1-5-2018-foto-neso-matic