Představujeme hřiště GPA MASTERS 2019 - KARLŠTEJN

Druhý turnaj ze série GPA golf tour Masters se uskuteční na Karlštejně 9. května. Tento turnaj bude zároveň i národní kvalifikací již 5. ročníku WCGC.

Golf Resort Karlštejn je nejspíš nejznámější české hřiště, a to z mnoha důvodů. Hřiště, které se z původních osmnácti jamek rozrostlo v roce 2008 o další devítku, má jedinečný design a dech beroucí výhledy na hrad Karlštejn, tedy pokud zrovna není mlha. Zvláště na podzim je tu hodně mlhavo. Mlha tak hustá, že by se dala krájet se někdy rozpustí až odpoledne. Tak jak se nám letos stalo při posledním turnaji sezony - přesvědčte se sami v naší fotogalerii: http://www.gpa.cz/gpa-winners-cup-karlstejn-10102018fotoneso-matic

Členitost terénu, přírodní rokle, dvě jezera a řada pískových překážek dotvářejí jedinečné golfové hřiště, na němž se hrály i turnaje European Tour a které hostily velké osobnosti světového golfu. Původní osmnáctku i později dostavěnou devítku mají „na svědomí“ kanadští architekti Les Furber a Jim Eremko. „Snadné bogey, ale obtížné birdie,“ bylo jejich mottem při stavbě hřiště, na němž mohou hrát golfisté s velmi rozdílnými hendikepy.

Jsou dny, kdy lze zahrát Karlštejn dobře, ale někdy tu ztroskotáte a hrajete hluboko pod váš hendikep. Čím to je? Karlštejn je hřiště mnoha tváří, mnoha taktických možností, a hra tu není nikdy nudná. Hřiště je na relativně negolfovém místě, svahy všech tří devítek jsou místy docela prudké, což hru komplikuje. Ale je to skvěle designované hřiště, s ryze sportovním charakterem, kde jamky jsou spravedlivé. Vedle nakloněné roviny tu zásadní roli hraje vítr, většinou vane od západu, přidává i ubírá ranám jednu i dvě hole. Na "staré" osmnáctce, která je přikloněná k hradu, jsou nejtěžší jamky č. 4 a 5, je to karlštejnský Amen Corner. I pro dobré hráče je tu lepší hrát na bogey. Třetí devítka na opačném svahu je fyzicky nesmírně náročná, tady je nutné hrát na fairwaye, kde se míč udrží. Prvních 18 jamek, ale umožňuje riskantnější hru s driverem, fairwaye jsou široké a roughy bývají nízko střižené, tudíž se dají zvládnout.

Další hrozbou na Karlštějně jsou bunkery. Je jich tu celkem dost. Pokud je hřiště v dobré kondici, tak mohou potrápit i putty, jelikož greeny tu bývají nezvykle rychlé.

Poslední věc, která může naše hráče zastavit v dobrém výsledku je náročný terén, který prověří jejich fyzickou kondici po zimě.

V roce 2018 se na Karlštejně kromě již zmíněného mlhavého turnaje odehrál ještě jeden turnaj v rámci tour Partnership, fotografie si můžete prohlédnout zde: http://www.gpa.cz/gpa-partnership-karlstejn-5-6-2018-foto-petr-paral

Zdroj fotografií: http://www.karlstejn-golf.cz